Janssen Uitvaartverzorging

Thanatopraxie

Thanatopraxie (van de Griekse woorden voor dood (thanatos) en handeling (praxis)) is een lichte vorm van balseming.

Het is een tijdelijke vorm van conservering die er in de meeste gevallen voor zorgt dat het lichaam toonbaar blijft en er bijna levensecht uitziet.

Een thuisopbaring zonder het gebruik van een koeling is dan voor ongeveer tien dagen mogelijk.

Thanatopraxie is een specialistische behandeling, waarbij in de lies of de hals een kleine opening wordt gemaakt, waarna het bloed vervangen wordt door een vloeistof met een conserverende werking. De exacte hoeveelheid en samenstelling is afhankelijk van onder andere de conditie van het lichaam en de doodsoorzaak.  Blauwe verkleuringen verdwijnen of verminderen meestal.

Deze behandeling wordt altijd uitgevoerd door een gediplomeerde thanatopracteur die is ingeschreven in het Register Erkende Thanatopracteurs van het NIT. Deze behandeling wordt uitgevoerd in een daarvoor geschikte ruimte. Dit is meestal een verzorgingsruimte in een rouwcentrum of ziekenhuis.

Thanatopraxie is met name aan te bevelen wanneer met conventionele koelmethoden het lichaam van de overledene niet in een goede conditie te houden is door bijvoorbeeld het ziekteproces, de omgevingstemperatuur waar wordt opgebaard of wanneer er nabestaanden uit het buitenland dienen over te komen voor de uitvaart.

De uitvaartverzorger kan u informeren of een thanatopraxie mogelijk en zinvol is en hij kan ook de afspraken daarvoor maken met een thanatopracteur van zijn keuze en met het rouwcentrum.

Rouwcentrum ‘Panningen’  beschikt over een volledig ingerichte verzorgingsruimte om een thanatopraxie behandeling te laten uitvoeren.