Voorbereiden uitvaart
_

Een overlijden komt -gelukkig- doorgaans niet heel vaak voor en soms vindt het ook heel onverwacht plaats. Het regelen van een uitvaart is daarom voor vrijwel iedereen een onwennige en vaak bijzonder emotionele gebeurtenis. Om u een beeld te geven van de zaken die hierbij komen kijken, hebben we de belangrijkste momenten en bespreekpunten voor u op een rij gezet.

 

Direct na het overlijden

 • Waarschuwen arts, via de huisarts of de huisartsenpost.
  In een verpleeghuis of ziekenhuis wordt de arts meestal door de instelling gewaarschuwd.
 • Waarschuwen naaste familieleden die niet bij het overlijden aanwezig waren en die nog thuis of op de afdeling afscheid komen nemen.
  In een verpleeghuis of ziekenhuis wordt er, afhankelijk van de gebruiken, een eerste verzorging gedaan waarna de familie op de afdeling afscheid neemt.
 • Waarschuwen uitvaartondernemer om overledene over te brengen naar rouwkamer.
 • Gereedleggen kleding voor de opbaring en uitvaart, indien mogelijk.

Aangifte overlijden
Wij verzorgen de aangifte van overlijden in de gemeente van overlijden.

Bespreken uitvaart
Wij maken met u een afspraak om de wensen rond de uitvaart te bespreken. Leg voor dit gesprek alvast het identiteitsbewijs van de overledene of het trouwboekje klaar, indien aanwezig.
Tijdens dit gesprek komen in elk geval de volgende zaken aan de orde.

 • Keuze begraven of cremeren.

Bij begraven: welke begraafplaats, bijvoorbeeld Heiderust of Natuurbegraafplaats Venlo-Maasbree.

Bij cremeren: welk crematorium, Venlo-Blerick, Midden-Limburg (Baexem) of een ander crematorium in de regio.

Bij geen uitvaartviering in de kerk voorafgaand: welke voorganger, bijvoorbeeld een uitvaartspreker/ritueelbegeleider, een eigen familielid/vriend of de pastor van een instelling. Lees meer over de uitvaartspreker.

 • Keuze plaats van opbaren en afscheid nemen: rouwcentrum of thuis.
 • Keuze voor behandeling thanatopraxie (lichte balseming). Lees meer over thanatopraxie.
 • Tijdstip van de uitvaart.

In overleg met u maken wij afspraken met de betrokken instanties en personen over de dag en het uur van de uitvaart.

Overige uitvaartwensen

Behalve de bovenstaande onderwerpen zijn er nog veel meer zaken die besproken worden. Deze worden in overleg met u door ons, door u of door ons samen verzorgd.

Rouwkaart, advertentie en gedachtenisprentje

Wanneer u dat wenst verzorgen we een persoonlijke rouwkaart, geheel naar uw wens. In dat geval is het zaak adressen te verzamelen van belangstellenden die een rouwbrief ontvangen.

U kunt ook kiezen voor een rouwadvertentie om het overlijden bekend te maken. Het is mogelijk een advertentie te plaatsen in bijvoorbeeld Dagblad de Limburger, Via Peel en Maas (verschijnt woensdag), of Hallo Peel en Maas (verschijnt donderdag).

Ook een gedachtenisprentje is een mooie herinnering aan de overledene. Daarbij zijn er verschillende uitvoeringen mogelijk: met of zonder foto of afbeelding, in kleur, sepia of zwart-wit. Wanneer u kiest voor een gedachtenisprentje levert u de tekst hiervoor aan.

Bloemen
Niet iedereen stelt prijs op bloemen bij de uitvaart. Sommige mensen kiezen daarom voor een alternatief, bijvoorbeeld een collecte voor een goed doel.

Rouwvervoer
De mogelijkheden voor rouwvervoer op de dag van de uitvaart zijn zeer divers. Lees meer over de mogelijkheden van rouwvervoer.

Grafkist
Grafkisten zijn er in de meest uiteenlopende uitvoeringen. U heeft de keuze uit verschillende houtsoorten en modellen. Lees meer over uitvaartkisten.

Bijeenkomst na afloop/condoleance
De condoleancebijeenkomst na afloop van de uitvaart is een samenzijn om te condoleren, maar ook om samen herinneringen te delen. Hiervoor zijn er diverse mogelijkheden. Kiest u voor een traditionele koffietafel, al dan niet met broodmaaltijd, of voor een bijeenkomst met een glas wijn en tapashapjes.

Muziek
De uitvaart wordt persoonlijker door het afspelen van zelf uitgekozen muziek. Lees meer over muziek tijdens de plechtigheid.

Na de uitvaart

Wanneer de uitvaart eenmaal heeft plaatsgevonden, zullen er nog meer zaken moeten worden afgehandeld. Denk hierbij aan onder meer bankzaken, het opzeggen van de ziektekosten- en andere verzekeringen, en aan eventuele abonnementen. Om u hierbij te helpen ontvangt u van Janssen Uitvaartverzorging de zorgzame nazorg box, een praktische gids na overlijden. Ook kunt u gebruikmaken van een nazorggesprek, in samenwerking met Noortje Rutten van Consendo.

Heeft u nog vragen?  Neem gerust contact met ons op.

UW VERTROUWDE UITVAARTVERZORGER VOOR PEEL EN MAAS

NEEM CONTACT OP