Thanatopraxie of lichte balseming
_

Thanatopraxie is een methode om het lichaam van een overledene tijdelijk te conserveren, zonder dat daar koeling voor nodig is. In veel gevallen zorgt deze behandeling ervoor dat het lichaam toonbaar blijft en er bijna levensecht uitziet. Zo verminderen blauwe verkleuringen of verdwijnen zelfs helemaal. Met thanatopraxie, ook wel lichte balseming genoemd, is het mogelijk een dierbare zonder koeling tot zo’n tien dagen thuis op te baren.

Thanatopraxie is vooral aan te bevelen wanneer het lichaam van de overledene niet in goede conditie te houden is door bijvoorbeeld het ziekteproces, door de omgevingstemperatuur waar wordt opgebaard. Ook wanneer de uitvaart niet direct kan plaatsvinden omdat nabestaanden uit het buitenland moeten overkomen, kan thanatopraxie uitkomst bieden.

Thanatopraxie, afkomstig van de Griekse woorden voor dood, ‘thanatos’, en handeling, ‘praxis’, is een specialistische behandeling. Via een kleine opening in de lies of hals wordt het bloed vervangen door een vloeistof met conserverende werking. De exacte hoeveelheid en samenstelling is afhankelijk van onder andere de conditie van het lichaam en de doodsoorzaak.

Uitsluitend een gediplomeerde thanatopracteur, ingeschreven in het Register Erkende Thanatopracteurs van het NIT, mag deze behandeling uitvoeren. Dit gebeurt in een daarvoor geschikte ruimte, meestal een speciale verzorgingsruimte in een rouwcentrum of ziekenhuis. Rouwcentrum ‘Panningen’ beschikt over een volledig ingerichte verzorgingsruimte om een thanatopraxie-behandeling te laten uitvoeren.

Wij kunnen u informeren of thanatopraxie mogelijk en zinvol is en kunnen ook de afspraken daarvoor maken met een thanatopracteur en met het rouwcentrum.

Wilt u meer weten over thanatopraxie? Neem gerust contact met ons op.

UW VERTROUWDE UITVAARTVERZORGER VOOR PEEL EN MAAS

NEEM CONTACT OP